Vlooien

Ondanks alle bestrijdingsmiddelen zijn vlooien nog steeds de meest voorkomende parasieten bij hond en kat. Maar ook bij andere diersoorten als konijn en fret worden ze gezien. De gevolgen van een vlooienbesmetting zijn onrust en jeuk, en ook kunnen vlooien overbrenger zijn van lintwormen. Bij jonge dieren (vooral kittens) zien we soms ernstige bloedarmoede als een dier vol zit met vlooien. Die voeden zich n.l. met het bloed van de gastheer. Tijdens het bloedzuigen brengt de vlo een heel klein beetje speeksel in de huid van de gastheer: bij dieren met een vlooienallergie het begin van veel ellende!

Vlooienallergie
Dit is de meest voorkomende oorzaak van huidklachten bij hond en kat in Nederland. Als verschijnselen zien we dat het dier heftige jeuk heeft vooral in het gebied boven de staart, bij de staartwortel, en tussen de achterpoten. Die jeuk kan zo heftig zijn dat de huid helemaal tot bloedens toe wordt stuk gebeten. Katten vertonen vaak ook korstjes boven op de rug, die we door de vacht heen kunnen voelen. Het is lang niet altijd mogelijk om bij zo’n dier een vlo te vinden. Eén vlooienbeet kan n.l. wel 3 weken lang jeuk geven, en de vlo kan dus al lang zijn verdwenen, terwijl de jeuk er nog is!

Vlooienbestrijding
Bij de bestrijding van vlooien moet U een aantal zaken weten: vlooienvrouwtjes kunnen een maand leven en in die periode zo’n 20.000 eitjes leggen. Deze eitjes kunnen lang overleven: onder gunstige omstandigheden kunnen ze zelfs na 3 jaar nog uitkomen. Eitjes kunnen, ondanks goed stofzuigen, gemakkelijk achterblijven in de vloerbedekking, onder plinten of tussen de naden van een houten vloer. Het is voor te stellen dat het uitsluitend bestrijden van de vlooien om de bovenstaande reden vaak onvoldoende resultaat heeft. Voor de aanpak van vlooien op het dier zijn er verschillende mogelijkheden:

vlooienbanden: De meest vlooienbanden doen het niet zo goed meer. Het nadeel is dat er geen moderne middelen als werkzame stof in verwerkt zijn (de modernste vlooienband, die met diazinon, is al zeker 30 jaar op de markt ! Een uitzondering is de allernieuwste band van Bayer, waarin de stoffen Imidacloprid en Flumethrine worden gecombineerd. Deze band werkt 7-8 MAANDEN, niet alleen tegen vlooien maar ook tegen teken!
spuitbussen: vooral bij katten lastig te gebruiken. Die vinden het gesis van een spuitbus bedreigend. Voordeel is wel dat het middel wat beter te verspreiden is over de patient.
sproeiflacons: (lijken op een soort plantenspuit) deze hebben als voordeel dat ze minder sissen, en zijn ook goed te verdelen. Die sprays die permethrines of liever nog fipronil bevatten blijken goed te voldoen ook bij allergische dieren.
tabletten: de nieuwste generatie tabletten bevat de stof Spinosad. Een keer per maand moet hiervan een tablet worden ingegeven. De werkzame stof wordt door de darmwand opgenomen en via het bloed getransporteerd naar het onderhuidse vetweefsel. De vlo wordt razendsneldood gemaakt zonder dat de kat er last van heeft.
pipetten: tubetjes vloeistof die op de nekhuid van uw dier worden uitgeknepen. Deze pipetjes (de methode van behandelen noemt men ook wel spot-on) bevat de werkzame stoffen fipronil of imidacloprid. Het grote voordeel van de twee laatstgenoemde middelen is de snelle werking tegen vlooien. Zij zijn beide te gebruiken bij allergische dieren!

Voor de aanpak van de eitjes in de omgeving:

Stofzuigen
Omgeving spuiten met spuitbussen: vooral die op basis van een combinatie van permethrin en methopreen blijken het goed te doen. Deze soort spuitbus werkt wel 7 maanden lang en laat de eitjes van de vlo verschrompelen. Ook professionele bestrijdingsdiensten werken met deze middelen.

De hond of kat behandelen met het middel Lufenoron. Door het maandelijks ingeven van 1 tablet (hond en kat) of door één half-jaarlijkse injektie (kat) scheidt de huid van onze huisdieren een stofje af waardoor vlooien steriel worden. De door deze vlooien gelegde eitjes komen nooit meer uit.

De bovengenoemde pipetten (fipronil of imidacloprid) hebben behalve een direkte werking tegen vlooien ook een indirekte werking. De huidschilfertjes die van behandelde dieren afvallen en in de omgeving terecht komen, remmen daar ook de ontwikkeling van de eitjes. We slaan twee vliegen in één klap!!

Bestrijden van de jeuk
Naast het bestrijden van vlooien en hun eitjes zullen we ook vaak bij het huisdier met vlooienallergie iets moeten doen aan de verschrikkelijke jeuk (vooral in het beginstadium van de vlooienaanpak) De gebruikelijke methode is de allergie beteugelen met een injektie en tabletten, meestal zgn. bijnierschorshormoon bevattende stoffen. Nadelen zijn de bijwerkingen n.l. veel drinken en veel plassen, alsmede soms vraatzucht. Op lange termijn gegeven kunnen deze medicijnen ook een gevaarlijke onderdrukking van de bijnieren veroorzaken. Vaak zijn ook goede resultaten te bereiken met alternatieve middelen als Tea-tree olie (reform zaak) wat wordt ingewreven in de oorschelpen van uw dier. Een andere mogelijkheid is een homeopatische middel wat de gevoeligheid van uw dier voor de beten van vlooien doet verminderen.

Alle dieren tellen mee
Is er een voor vlooien allergisch dier in huis, dan moeten alle honden en katten op dezelfde wijze worden behandeld tegen vlooien. Zou U er één overslaan, dan kan die de opslagplaats worden waarvandaan vlooien blijven overspringen op de allergische patient!

Nieuws

Waarschuwing vanuit de Faculteit Diergeneeskunde

Een waarschuwing vanuit de Faculteit Diergeneeskunde ! Wees voorzichtig met [...]

Praktijknummer 020-6475000

Week van de Teek van start…………

Op 3 april start De Week van de Teek. Tijdens [...]