Chippen

Vermist
Als je huisdier wegloopt is dat een drama. Honderden honden en katten per jaar raken vermist omdat zij geen band omhadden. Of hun band ging los of het naamkokertje of plaatje brak af. Tatouage was een hiervoor een oplossing, maar het nadeel was dat tatouages op termijn onleesbaar werden.Gelukkig is er tegenwoordig een veel betrouwbaarder manier van identificeren. Dat is de elektronische identificatie die we ook wel, kortweg met “chippen” aanduiden.

De chip is een heel klein staafje (13×2 mm) van een bijzonder soort glas (bioglas) wat er voor zorgt dat het lichaam de chip niet afstoot. In het chipje zit een soort spoeltje dat een reaktie geeft als er een radiogolfje naar toe wordt gestuurd. Dit veroorzaakt een soort echo die door de aflezer wordt vertaald in een code. Die code van 15 cijfers is voor elke chip verschillend: het maakt uw dier uniek. De chip bevat geen batterijtje en gaat dus, in principe, levenslang mee. Pijnlijk is het dragen van een chip absoluut niet. Ook het aflezen van de code is voor een dier niet voelbaar. Uiteraard kan het inbrengen wel “even” pijnlijk zijn. Het chipje wordt tenslotte via een stevige naald ingebracht. De gebruikte naald is echter ontzettend scherp waardoor het maar heel even pijnlijk is voor uw dier.

Registratie van het chipnummer is de volgende stap. Via een speciaal formulier worden chipnummer en de gegevens van u en uw huisdier doorgegeven aan de Databank. DeĀ  Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG) is de grootste en bekendste van de instanties die chipnummers registreren. Ook heeft de NDG contacten met buitenlandse databanken, voor het geval dat een dier tijdens vakantie wegloopt. Na registratie ontvangt u een bevestiging van inschrijving. Als uw dier wegloopt en wordt gevonden, kunnen, na het vaststellen van de chipcode, baas en huisdier weer snel worden verenigd.

Nieuws

Waarschuwing vanuit de Faculteit Diergeneeskunde

Een waarschuwing vanuit de Faculteit Diergeneeskunde ! Wees voorzichtig met [...]

Praktijknummer 020-6475000

Week van de Teek van start…………

Op 3 april start De Week van de Teek. Tijdens [...]