Buitenland

Als u uw hond, kat, of fret meeneemt naar het buitenland hebben zij een EU-dierenpaspoort nodig. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar en is het bewijs van vaccinatie tegen Rabies (hondsdolheid) Deze enting is verplicht en moet minstens 3 weken voor vertrek gegeven zijn; de geldigheid is 3 jaar. De vaccinatie wordt door de dierenarts aangetekend in het paspoort. Ook moeten genoemde dieren zijn voorzien van een elektronische identificatie (een “chip”) die onderhuids wordt aangebracht. Deze eisen zijn voor alle landen van de Europese Unie (EU) gelijk.

Dus om kort te gaan: EU-paspoort, rabies-enting, en chip!

Engeland, Ierland, en Malta hebben nog wel aanvullende eisen:
Naast een hondsdolheid enting en een verplichte chip, moeten honden ook (1-5 dagen voor aankomst op de plaats van bestemming) worden ontwormd met Praziquantel. Dit mag de eigenaar niet zelf doen.. De toediening door de dierenarts dient met dag en tijd door hem of haar te worden afgetekend in het Europese paspoort. Het toedienen van een anti-tekenmiddel wordt aanbevolen, maar is niet verplicht. Puppies jonger 3 maanden mogen niet worden ingevoerd. Het verbod geldt ook voor Pittbulls, Japanse Tosa’s, Dogo Argentino’s en Fila Brasileiro’s.

Daarnaast zijn er ook nog niet-EU landen die dezelfde status hebben als de landen van de Europese Gemeenschap. De eisen zijn dan ook gelijk. Kijk voor een lijst van landen op de site van het

Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG).

Alle overige landen:
Als een dier geexporteerd wordt (om nooit meer terug te komen) is een hondsdolheid enting niet altijd verplicht. Wilt u echter een dier weer invoeren in de Europse Unie dan dient het beschermd te zijn tegen hondsdolheid. De bescherming die deze enting biedt moet d.m.v. een bloedonderzoek bij een erkend laboratorium worden bewezen. Een chip is ook hierbij verplicht. De uitslag van deze bloedtest moet worden vermeld in het Europese dierenpaspoort. Het is verstandig dit ruim voor uw vertrek te laten uitvoeren!

Nieuws

Waarschuwing vanuit de Faculteit Diergeneeskunde

Een waarschuwing vanuit de Faculteit Diergeneeskunde ! Wees voorzichtig met [...]

Praktijknummer 020-6475000

Week van de Teek van start…………

Op 3 april start De Week van de Teek. Tijdens [...]